Nieuwegeins Open 2018 ondanks regen zeer geslaagd

Alle prijswinnaars van het Nieuwegeins Open 2018

Op zaterdag 22 en zondag 23 september werd voor de tweede keer het Nieuwegeins open gehouden op de beide banen van de Nieuwegeinse Golfclub. Maar liefst 160 golfers uit de regio hadden zich voor deze wedstrijd aangemeld. De meesten (94) waren niet-leden van de Nieuwegeinse Golfclub. Er werd gespeeld met teams bestaande uit twee golfers. Er werd een zogenaamde fourball better ball wedstrijd gespeeld. De beste score van een van de twee team leden telde als de score van het team.

Er werd deze keer in twee categorieën gespeeld. Teams waarvan de gemiddelde handicap 20 of lager was speelden een (bruto=zonder handicap verrekening) strokeplay wedstrijd. Teams met een hogere handicap speelden een stableford wedstrijd.

Barre weersomstandigheden
De weersvoorspelling dat het op zaterdag nagenoeg droog zou blijven bleek niet te kloppen. Rond twee uur barstte er een wolkbreuk los waarmee het regentekort dat deze zomer was ontstaan grotendeels werd goed gemaakt. Doordat de greens daardoor onder water kwamen te staan werd de wedstrijd korte tijd stil gelegd. Maar de goed onderhouden banen bleken na korte tijd bijna al het water te hebben geabsorbeerd en kon er , ondanks dat het zachtjes bleef regenen, weer worden verder gespeeld. Op zondag heeft het gedurende de hele wedstrijd geregend. Pas tijdens de prijsuitreiking in het clubhuis brak de zon voor het eert weer even door. Met temperaturen van rond de 13 graden was het op beide speeldagen behoorlijk fris. Ondanks deze barre omstandigheden hebben bijna alle deelnemers de wedstrijd uitgespeeld.

 

De Strokeplaywedstrijd

De strokeplaywedstrijd werd gewonnen door het team Hatto Kienhuis (Kromme Rijn, voormalig caddiemaster van de NGC en de zoon van)/Kenderick de Zwart (NGC). In totaal hadden zij 124 slagen nodig voor de 36 holes. Op de eerste dag stonden ze met een score van maar 60 slagen al ruim op de eerset plaats. Op de tweede plaats eindigde het team Harold Hatt(NGC)/Arjan Walraven(Galecop Golf) met 128 slagen. Dat zijn er evenveel als het team Marieke en Wim Helgers (NGC/Amelisweerd). Omdat Harold en Arjan op de tweede dag een lagere score behaalden werden tweede in de uitslag. De winnaars van vorig jaar (Johan Figlarz/Teun van Olphen) werden nu vierde met 129 slagen. Hun ronde van 63 was wel de laagste score op de tweede dag.

Uitslag Strokeplay

 Positie Team Slagen in 1e ronde Slagen in 2e ronde Slagen totaal
1 Hatto Kienhuis/ Kendrick de Zwart 60 64 124
2 Harold Hatt/ Arjan Walraven 64 64 128
3 Marieke Helgers/ Wim Helgers 63 65 128
4 Johan Figlarz/ Teun van Olphen 66 63 129
5 Jos Dam/ Maarten Zaanen 64 65 129
6 Thomas Schouten/ Robin van Eck van der Sluis 64 66 130
7 Frank Siepmann/ Hugo de Kruiff 66 65 131
8 Hidde-Jan Hoogendorp/ Sverre van Straaten 69 64 133
9 Tom Kooijman/ Chris Kooijman 63 70 133
10 Joop van der Veer/ Ron Frank 67 68 135
11 John Kosterman/ Marnix Kosterman 69 67 136
12 Dennis Peek/ Kevin Peek 67 70 137
13 Maarten van den Bosch/ Marijke van Diggelen 70 71 141
14 Bert Oostenbruggen/ Ted Vonk 66 75 141
15 Jan Start/ Peter Start 70 72 142

Vermeldenswaard is nog de eerste ronde van het team Bert Oostenbruggen/Ted Vonk (beide NGC). Terwijl de meeste teams uit de top van het klassement na de eerste dag hun ronde onder (vrijwel) geheel droge omstandigheden hebben gespeeld hebben zij alle 18 holes in de stromende regen gespeeld. En met veruit de hoogste teamhandicap (17,2) mag hun 6e plaats met 66 slagen tussen de teams met lage handicappers na de eerste dag opmerkelijk genoemd worden. Op de tweede dag verging het de heren overigens aanmerkelijk minder en kwamen zij uiteindelijk op de 14e plaats terecht. John en Marnix Kosterman (NGC) hebben ook al hun holes op zaterdag in de stromende regen gespeeld.

De volledige uitslag van de strokeplay wedstrijd met daarbij ook de scores van de teams die de cut niet haalden krijg je te zien als je op de volgende link klikt: 
Uitslag Strokeplay wedstrijd

 

De Stableford wedstrijd

De Stableford wedstrijd werd gewonnen door het team Manoe Aipassa/Geert Jan Spelde (beiden clubloos) met 85 stableford punten. Zowel op de eerste als de tweede dag behaalden zij de hoogste score. Op de eerste dag moest die hoogste score gedeeld worden met team Maarten Dam/Barry Dijkema (beiden clubloos en de zonen van prominente clubleden van de NGC). Zij kwamen uiteindelijk uit op 82 stableford punten. Met een punt minder (81 stableford punten) werd het team van Wesley van Kouterik (NGC)/Kaj Schonewille (Clubloos) derde.

 

Positie Team Aantal stable- ford punten in 1e ronde Aantal stable- ford punten in 2e ronde Stable-ford punten totaal
1 Manoe Aipassa/ Geert Jan Spelde 43 42 85
2 Maarten Dam/ Barry Dijkema 43 39 82
3 Wesley van Kouterik/ Kaj Schonewille 42 39 81
4 Ronald Hopman/ Jan Willem Hilbelink 41 38 79
5 Oscar Lijding/ Nico Lijding 40 39 79
6 JW Laponder/ G.J.Mulder* 41 37 78
7 Rob Bloemink/ Mark van den Braak 41 35 76
8 Armand Val/ André Stolk 41 35 76
9 Annemieke Jansen/ Berend Meertens 37 39 76
10 Marco Dijkstra/ Paul Bennett 37 38 75
12 Gerard van der Molen/ Karla de Heus 39 34 73
13 Rob Hollander/ Jack van Bezu 37 36 73
14 Liesbeth Paumen/ Marjan v.d. Wal 42 30 72
15 Mans van den Hoeven/ Piet van den Hoeven 38 34 72
16 Jan van den Berg/ Theo Kaptein 38 32 70

De volledige uitslag van de stableford wedstrijd met daarbij ook de scores van de teams die de cut niet haalden krijg je te zien als je op de volgende link klikt: 
Uitslag Stableford wedstrijd

 

Mooie Prijzen
Er waren dit jaar prachtige prijzen te winnen. De winnaars in beide categorieën wonnen een tweedaagse golfreis die beschikbaar werd gesteld door GolfTime. De teams die tweede eindigden kregen een twee uur durende golfclinic aangeboden voor 8 personen door de Nieuwegeinse Golf Academie. De derde prijs winnaars kregen waardebonnen voor de aanschaf van golfartikelen bij Golfplaza Vianen. En uiteraard was Golfplaza Vianen daarvan de sponsor.

 

Voor het goede doel werd € 5.500 opgehaald

Ook dit jaar was de wedstrijd gekoppeld aan een goed doel, de hospices in Houten en Nieuwegein. Zie de beschrijving hiervan in de rechterkolom boven aan deze pagina.
Een substantieel gedeelte van het inschrijfgeld en de sponsorbijdragen werd beschikbaar gesteld voor beide hospices. Ook de opbrengst van een loterij en van de Chip-in-wasmachine wedstrijd (€ 1.000) was hiervoor bestemd. Ineke Aalderink van het hospice in Nieuwegein (Proxima Terminale zorg) en Josje van Dijk van het hospice Kromme Rijnstreek namen een cheque ter waarde van € 4.861 uit handen van voorzitter Dick Kievit van de Nieuwegeinse Golfclub in ontvangst (foto hiernaast).
Na de symbolische overhandiging van de cheque met het bedrag dat was opgehaald werd dit door een anonieme schenker verhoogd naar € 5.500.

Chip-in-wasmachine wedstrijd levert € 1.000 op
Tegen betaling kon er (ook door niet deelnemers aan de wedstrijd) meegedaan worden aan een chip-in-wasmachine wedstrijd. Degenen die er in slaagden een bal in een wasmachine te chippen maakten kans op een van de 3 nieuwe wasmachines die door Unipart beschikbaar werden gesteld. Gedurende het hele weekend hebben velen geprobeerd een bal in de wasmachine te chippen. Uiteindelijk zijn 7 spelers daarin geslaagd. Die staan op de foto hieronder samen met de initiatief nemer van deze wedstrijd Theo van Barneveld van Uniparts. Die staat geheel rechts op de foto.

Deze spelers hebben zondagmiddag een play-off gespeeld om te bepalen wie de wasmachine zouden winnen. Bij de play-off slaagden geen van de deelnemers erin de bal nogmaals in de wasmachine te chippen. Uiteindelijk is via loting bepaald wie de wasmachines mee naar huis mochten nemen. 
De opbrengst van deze wedstrijd bedroeg uiteindelijk € 1.000 en komt geheel ten goede aan de hospices.

 

De organisatie
 

Ondanks de barre weersomstandigheden was het een geslaagd toernooi. Een van de deelnemers schreef het volgende in een recensie op Leading Courses:

De organisatie is in handen van een flink aantal enthousiaste vrijwilligers. Informatie aan deelnemers aan de wedstrijd was juist, tijdig en volledig! Wat mij betreft ben ik er volgend jaar weer bij en dan hopelijk met een beter resultaat.

Een andere deelnemer bracht zijn waardering als volgt onder woorden:

"Vanaf de ontvangst op de parkeerplaats tot en met het starten op de 2 banen en het gezellig samen zijn in het clubhuis was alles goed verzorgd. Fijn dat ik daar dit jaar deel van uit mocht maken."

Beide schrijvers verwoorden hiermee wat ook andere deelnemers de organisatie hebben laten weten over hun waardering voor de wijze waarop de wedstrijd was georganiseerd en de sfeer er omheen.
Door grote inzet van de Nieuwegeins Open commissie onder leiding van Henny Botterweg, de wedstrijdcommissie en een groot aantal vrijwilligers werd het Nieuwegeins Open 2018 een succes en is er veel goodwill gecreëerd bij de gasten die aan deze wedstrijd hebben meegedaan. Diverse deelnemers hebben gemeld dat zij lid willen worden.

Ook de sponsors die dit toernooi mogelijk hebben gemaakt mogen niet onvermeld blijven. Die staan allen vermeld in de kolom hiernaast.:

Foto's

Er zijn heel wat foto's gemaakt van dit evenement. Die zijn te zien in verschillende foto albums:

Foto's van alle deelnemende teams en de prijswinnaars

Sfeer beelden rondom het evenement en de spelers in de baan

Beelden van de Chip-in-wasmachine wedstrijd

Beelden van de organsatie en vrijwilligers 

Partner van het Nieuwegeins Open

Golftime staat voor deskundig, eerlijk, efficiënt en met aandacht voor de reiziger. Als een echte ‘travel caddy’ is Golftime al bijna 20 jaar de partner voor golfreizen. 

Als partner van het Nieuwegeins Open stelt Golftime voor de winnaars in beide categorien van het Nieuwegeins Open een golfreis beschikbaar.

De winnaars in de categorie strokeplay krijgen deze 2-daagse shortbreak in Duitsland aangeboden. De winnaars van de stableford categorie krijgen deze 2-daagse shortbreak in Belgie  aangeboden.

Het goede doel

Ook dit jaar is de wedstrijd gekoppeld aan een goed doel. Een substantieel gedeelte van het inschrijfgeld en de sponsorbijdragen komt ten goede aan de hospices in Houten en Nieuwegein. Het hospice in Houten heet officieel "Hospice Kromme Rijnstreek". In Nieuwegein gebruikt men de naam "Proxima Terminale Zorg Hospice & Thuis".
Een hospice biedt ongeneeslijke zieken tijdens de laatste fase van hun leven een plaats om in alle rust en veiligheid te verblijven en om afscheid te kunnen nemen van het leven wanneer dat thuis, in de eigen vertrouwde omgeving, niet meer mogelijk is. Met kleinschalige zorg en persoonlijke aandacht bieden hospices een huis dat bijna voelt als thuis. Vrijwilligers spelen samen met professionele zorgverleners daarbij een hoofdrol in de organisatie van het huis.
De financiële middelen waarop een hospice kan draaien bestaan voornamelijk uit giften van bedrijven en particulieren. Het Nieuwegeins Open draagt daar graag een steentje aan bij.

Wedstrijdreglement

Wedstrijdreglement Nieuwegeins Open 2018

Vrienden van het Nieuwegeins Open